Battie chha, battie chhaina? (doet de lamp het wel of niet?)

De hamvraag van Nepal, en waarschijnlijk van veel meer landen op deze wereld.
Is er wel of geen stroom, kan ik de waterkoker gebruiken voor het theewater of moet het in een pannetje op het gas? Is de laptop opgeladen of schakelt deze zich zo uit en moet ik dan uren wachten voor ik hem gebruiken kan.
Nu hebben heel veel huizen een “inverter”, een accu die wordt opgeladIMG_20160902_112825en als er stroom is en die er voor zorgt dat er in ieder geval in ieder vertrek een lamp kan branden. In het huis van de familie Los, waar we nu in wonen, wordt de accu zoveel mogelijk opgeladen door zonnepanelen. Ook hebben zij een zonneboiler waarin het water door de zon wordt opgewarmd.
Om ons heen horen we een paar dieselgeneratoren opstarten zodra de stroom uitgevallen is. Dat is duur en vervuilend. Maar de wasmachine, naaimachine, oven om maar een paar dingen te noemen moeten echt gewoon stroom hebben.  Dus vaak moet je je planning aanpassen aan de antwoord op de vraag:” battie chha?”
Er zijn schema’s, de stad is in 7 gebieden verdeeld, die beurtelings stroom krijgen. En soms krijg je zomaar meer, dan is er onverwacht een hele dag stroom terwijl je er volgens het schema geen recht op hebt. Gemiddeld zit je op dit moment ongeveer 8 uur zonder stroom, verdeeld over 2 periodes. Door de regentijd is er veel water in de stuwmeren daarom deze “luxe”.
Al hebben we in 2012 wel meegemaakt dat tijdens dagen van veel politieke onrust er opeens veel meer stroom was. Misschien gaan mensen minder snel de straat op als ze televisie kunnen kijken?

Één reactie op “Battie chha, battie chhaina? (doet de lamp het wel of niet?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *