Pasen in Kathmandu

admin   27 april 2017   4 Reacties op Pasen in Kathmandu

De twee weken voor Pasen warenpasen 4 we in Nederland, we verbleven in het huis van Joost.
Joost was op dat moment op reis in Azie en was zelfs een deel van de tijd in ons huis in Kathmandu.
Het was heerlijk om even te genieten van de luxe van een westers huis, een Nederlandse kerk, schone lucht en nog veel meer. Depasen 3 zaterdag voor Pasen waren we terug in Kathmandu.  En er was een opvallend verschil met twee weken eerder, het is namelijk vanaf het Nepalees nieuwjaar verboden te pas en te onpas in het verkeer te toeteren. En jawel het is veel rustiger op straat nu, nog steeds, na bijna 2 weken.
Pasen was een belevenis! Alle Nepalese kerken uit Kathmandu gaan lopend op weg naar een park in het centrum van de stad.pasen 1 Wij gingen op de fiets op pad en al snel zagen we trottoirs gevuld met zingende mensen. Met spandoeken die verkondigden dat Jezus echt is opgestaan. Naarmate we dichter bij het park kwamen nam de stroom mensen toe. Uit alle zijstraten kwamen stromen mensen, heel veel jonge mensen vooral. Echt duizenden mensen die hupasen 2n blijdschap over het Paasevangelie laten zien. Met gitaren, soms dansend om met elkaar te belijden dat Jezus echt is opgestaan. Het was bijzonder te zien hoe groot de Nepalese kerk is en hoe eigen in hun vorm van belijden. Een deel van de bijeenkomt in het park werd ook op de televisie uitgezonden. Daar werden wel kritische kanttekeningen bij het gebeuren geplaatst. De commentatoren wisten niet dat er zoveel Christenen in Kathmandu wonen en waren daar niet blij om.

 

4 reacties op “Pasen in Kathmandu

  1. Hans en Wilma

    Hallo Bert en Margreet,

    Wat een belevenis met Pasen! Geweldig om te zien en over te lezen.
    Net ook de laatste 3 berichten van jullie gelezen. Bijzonder om het Nepalese leven zo mee te maken! Helaas wel inclusief stof-happen, de modderwegen en de kunst van afdingen. Maar de bijzondere gebeurtenissen overheersen hopelijk. Een hele goede tijd (nog) met de kinderen. Sterkte en geniet van al het werk wat jullie kunnen doen daar

    Hartelijke groet,

    Hans en Wilma

  2. Wybe en Anneke

    Wat een kleurrijk geheel. Dat is nog eens echt op zijn Paasbest!
    Wat mooi dat er toch ook aandacht voor het Paasfeest is op de tv. Jammer van de kritische kanttekeningen. Ik begrijp uit jullie verhaal dat de commentatoren er niet blij om waren dat er zoveel Christenen in Kathmandu wonen. Wat hebben deze mensen dan voor bezwaren teen het Christelijke geloof?

  3. Hans

    Wat een uitbundigheid! Mooi lijkt me dat om dat zo te ervaren. Het samen delen van de opgestane Heer. Jammer dat er zo op gereageerd werd op de tv. Blijkbaar was dit niet zo ingeschat. Zijn daar meer signalen van? Is het mogelijke om hierover in gesprek te gaan?

    1. admin Auteur bericht

      Hoi Hans, de avond van de Paasrally is er brand gesticht bij de katholieke kerk (hier vlakbij) zij doen niet mee aan de paasrally maar zijn als ,echte, kerk erg zichtbaar en bekend. Een voorganger die van de rally naar huis ging is in zijn rug geschoten. Het extreme Hindoeïsme uit India krijgt ook in Nepal wat meer voet aan de grond en er zijn ook politieke partijen die uitdragen tegen het veranderen van godsdienst (naar het christendom) te zijn. Er zitten mensen vanwege hun geloof in de gevangenis, de definitieve versie van de grondwet is nog steeds niet aangenomen en het is onduidelijk hoe die zal omgaan met vrijheid van godsdienst. In de internationale kerk komen steeds weer mensen binnen die bijv. eerst als zendeling in India werkten maar er uitgezet zijn. In India gaat het echt niet goed maar Nepal is erg afhankelijk van India. Zorgelijk is het dus wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *