Margreet werkt op de Universiteit veel met papier. Daardoor ontdekten we dat er in Nepal veel mooi, vaak handgeschept, papier te krijgen is. Ook wordt er behoorlijk veel papier gerecycled. Vlak bij de Universiteit is een fabriek die karton maakt van oud papier en die per dag 5000 kilo oud papier verwerkt. Maar we waren ook in een papierfabriek in het noorden van Kathmandu die alleen met Lokta papier werkt. Een deel van hun productie is in Ilam een provincie in het oosten van Nepal. Maar ook in Kathmandu wordt papier gemaakt en wordt veel papier verwerkt tot boekjes, doosjes, cadeaupapier etc. Voor Margreet was er veel papier wat ze mogelijk kan gebruiken voor haar afstudeerwerk. De Lokta boom groeit op een hoogte van 2000-3000 meter . Het papier wordt gemaakt van de bast van takken. Deze takken groeien weer aan dus er worden geen bomen gekapt. Verder wordt lokta papier met de hand gemaakt en in de zon gedroogd. Er wordt dus geen energie gebruikt voor het proces anders dan de energie van de mensen die het papier maken. Het is niet alleen goed voor het milieu, de productie geeft ook inkomen aan veel dorpen in het Himalaya gebied. Er zijn dorpen waar al meer dan 1000 jaar dit papier gemaakt wordt. Het is erg sterk papier vaak met een wat onregelmatig oppervlak, het papier kan gemakkelijk gerecycled worden omdat de vezels lang en sterk zijn. Op de foto hiernaast ziet u hoe met een zeef er wordt geschept in een bad van water met loktavezels. Zo komt er een laag loktavezels op het gaas van de zeef die vervolgens in de zon gezet wordt om te drogen. In de Nepali zon duurt dat een paar uur. En als het droog is heb je een vel papier.
Goed om te lezen, Bert. Zo lokaal produceren en gebruiken is zo belangrijk. In Nederland komen we daar steeds meer achter…..
Wat een prachtige manier om aan papier te komen en dat het dan ook nog hergebruikt kan worden. Wat voor kleur heeft het papier als het dan gedroogd is en klaar voor gebruik?