Faculty day 2018

admin   14 januari 2018   1 Reactie op Faculty day 2018

Elk jaar aan het begin van het semester houden de docenten van de RPS (voorheen EPTS) een ‘faculty day’. Faculty is de Engelse benaming voor het onderwijzend personeel. Het doel van de dag is bezinning op de grondslagen van het bijbel seminary, ontmoeting en gebed voor het nieuwe semester. De faculty day werd dit semester, dat begint op 17 januari, gehouden in Baisepati een dorpje net ten zuiden van Kathmandu. Zoals gewoon is in Nepal werd er op tijd begonnen. Om acht uu20180114_045608r moesten we aanwezig zijn om samen het ontbijt te nuttigen. Om half acht zat ik al op de fiets richting Baisepati. Qua afstand niet zo ver, maar wel met een lange nare klim omhoog. Ik was er voor achten en bleek de eerste te zijn. Om half negen waren de meeste docenten wel aanwezig, maar het ontbijt werd pas om negen uur opgediend. Na een tijd van worship begonnen we aan een wandeling naar Shree Kali Point, een grote pic20180114_063558nic plaats met uitzicht op de Basmati rivier. We hadden een paar bladzijden uit het boek ‘You are what you love’ van James K.A. Smith een professor van Calvin College. De ondertitel van het boek is: ‘The spiritual power of habit’. In het hoofdstuk dat we lazen gaat het over wat nu echt belangrijk is in geloof. Vaak wordt kennis gezien als waar het om gaat. Smith laat echter zien dat ‘love’ (liefde) de basis is voor geloven en het vergaren van kennis. Als voorbeeld geeft hij 1 Corinthiërs 1: 10 en 11 :             ‘En dit bid ik, dat uw liefde nog steeds meer overvloedig moge zijn in helder inzicht en alle fijngevoeligheid, om te onderscheiden, waarop het aankomt.’ (in de Engelse vertaling staat i.p.v. inzicht ‘knowledge’ (kennis)). De liefde gaat dus voorop, en is een conditie voor kennis. Ook het onderscheiden waar het op aan kom20180114_065714t start met liefde. Dus niet wat Descartes zei: ‘ik denk dus ik ben’, door de schrijver vertaald als: ‘je bent wat je denkt. Maar Paulus wijst een andere weg: ‘je bent wat je liefhebt’. Hij trekt het door naar: ‘het centrum van de mens wordt niet gevonden in het intellect, maar in het diepere niveau van het hart.’

In de discussie later wordt aangekaart hoe je dit zou kunnen toepassen in het lesgeven. Kan het helpen om de studenten beter te motiveren voor hun studie door hen te laten zien dat ze moeten beginnen met de liefde? Liefde allereerst voor God, maar dan ook voor de studie. Om verder over na te denken dus.
Dit gedeelte werd afgesloten met gezamenlijk gebed voor het nieuwe semester, de studenten, de financiën, de docenten, 20180114_070858het bestuur en goede studieresultaten.

Na de lunch werden nog wat praktische zaken besproken en daarna gingen we weer naar huis. Dat ging sneller dan heen, want nu ging het omlaag. Al met al een goede dag, waarop ook het ontmoeten van elkaar een flinke plaats had. Goed voor het samen optrekken.

Één reactie op “Faculty day 2018

 1. Wybe en Anneke

  Ha Bert en Margreet,
  Wat een mooi begin van de dag: Genietend van een prachtig uitzicht en dan gelijk nadenken over het feit dat liefde de basis hoort te zijn van wat je doet. Het elkaar ontmoeten en samen stille tijd te houden op zo’;n mooie plaats moet wel heel inspirerend zijn. Liefde voor het vergaren van kennis en dat dan weer samen delen omdat samen delen voor vermeerdering van liefde en kennis zorgt. Mooi idee.
  Ook heel goed om als faculteit zo met elkaar van gedachte te wisselen over de bron van waaruit je je inspiratie voor je werk haalt.
  Nu lees ik dat jullie tijdens deze Facultyday uitkeek op de Basmati-rivier. Wordt er langs deze rivier ook de beroemde geurige basmatirijst geteeld?

  met hartelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *