De langtang trek

admin   11 december 2017   Geen reacties op De langtang trek

Terwijl we al meer dan een jaar in Nepal zijn, hadden we nog nooit een echte ‘trek’ gemaakt. In november moest het er dan maar van komen. We besloten voor de Langtang trek, omdat die voor ons senioren goed te doen zou zijn. langhtang riverZeven dagen lopen; vier dagen omhoog van 1600 tot 4000 meter en dan in drie dagen weer naar beneden. De ‘trek’ begint in het dorpje Shyapru , zo’n 80 km boven Kathmandu, een uur of 7 rijden over meest slechte wegen. Na aankomst in Shyapru liepen we gelijk een uurtje door naar onze eerste overnachtingsplaats. De hele tocht loopt door het dal van de Langtang Khola een snelstromende rivier, ezelsmet heel veel stroomversnellingen. Soms liepen we vlak naast de rivier, maar op andere plaatsen lag de rivier ver in de diepte. Maar bijna de hele tocht hoorde je de rivier harder of zachter bulderen. Op een overnachtingsplaats leek het of het hotel vlak naast een snelweg met veel verkeer lag. We liepen met een gids en een ‘porter’ die onze bagage droegberg2. Omdat er geen weg is moet alles naar boven worden gedragen door dragers of met ezels. Dat betekent ook dat hoe verder je komt hoe duurder alles wordt. Voor een fles water die in de bewoonde wereld 25 rupees kost, betaal je aan het eind van de route 350 rupees. rivierDe eerste echte klimdag klommen we van 1600 meter naar 2400 meter. Naar Rimche. We waren flink versleten toen we daar aan kwamen. Vooral het laatste stuk was een flinke klim. Van de hotels (onze gids had het consequent over ‘teahouses’) moet je je niet al te veel voorstellen. Van kleine kamertjes met alleen een bed en een douche en wc buiten tot zelfs kamers met een eigen toilet. yakOnderweg kom je op regelmatige afstanden andere teahouses tegen waar je koffie kunt drinken of kunt lunchen. De tweede dag liepen we van Rimche naar Thyangsyap Village (3140 meter) en de derde dag naar Mumdu (3500 meter) en de vierde dag naar Kyanjin Gumba (ons eindpunt op 3900 meter). Vlak voor Mumdu kwamen we langs de voormalige plaats Langtang. Dit dorp is tijdens de aardbeving van 2015 helemaal bedolven onder een dikke laag modder en steen. Het was een aparte ervaring om daar over het oude Langtang heen te lopen.berg Je kon goed merken dat we hoog kwamen. Want hoewel het overdag best warm was, vroor het ’s nachts. Gelukkig hadden we goede slaapzakken en soms nog een extra deken. Terug naar beneden gaat wel sneller, maar je gebruikt weer andere spieren die zeer gaan doen. Terug in Shyapru bleek de beloofde warme douche tot onze teleurstelling koud te zijn. Ondanks alle inspanningen hebben we echt genoten. De natuur is prachtig en regelmatig zag je de besneeuwde bergtoppen opduiken. Echt een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *