Graduaton day op de EPTS

De examens op dDSC03391e EPTS zijn afgerond, de cijfers zijn bepaald en bekend gemaakt. Nog even een spDSC03411annende tijd voor de laatste jaars, want hun ‘graduation’ hangt hier van af. Maar dan is er de uitslag: geslaagd.
Voor hen nu de lang verwachte dag aan. ’Graduation day’. De dag waarop de afgestudeerden in het zonnetje wordt gezet, te midden van hun familie, vrienden, gemeenteleden en medestudenten.
Als eerste is er een fotoshoot van de geslaagden. Op hun paasbest, de jongens in pak en de meisjes in saries. DanDSC03441 de officiële foto in toga met baret. Na de foto’s marcheren ze de aula in, terwijl het EPTS koor een welkomstlied zingt.
Het programma bDSC03447egint met het zingen van het volkslied en daarna komen bestuur en docenten aan het woord; er wordt gebeden en gepreekt en daarna wordt aan de geslaagden het diploma uitgereikt. Ze mogen zich nu bachelor in de theologie noemen. Na de diploma uitreikingDSC03476 wordt hen door de docenten en de aanwezige pastores een zegen toe gebeden. Al met al duurt het hele programma ruim 2 1/2 uur.
Tenslotte, nadat iedereen de gelegenheid heeft gekregen om de geslaagden te feliciteren, wordt het geheel afgesloten met, hoe kan het anders in Nepal, een maaltijd. DSC03486Natuurlijk het nationale gerecht: daal-bhat; dat is rijst met een groente curry, een kipcurry en een linzen of bonen soep. Voor mij is hiermee voorlopig ook een einde aan mijn docentschap aan de EPTS gekomen. Het was best hard werken, maar vooral leuk om te doen. Veel studenten vonden het jammer dat ik nu stop. Misschien komt er nog een volgende periode van les geven, maar dat is nog niet zeker. Voor mij zijn er nu wel wat losse klussen in het verschiet o.a. bij Iteen waar ik studenten ga begeleiden die hun bachelorstudie theologie doen.

5 reacties op “Graduaton day op de EPTS

 1. Wybe en Anneke

  Dus jullie blijven voorlopig nog in Nepal?
  Wat een mooie foto’s van de diplomering! Het ziet er heel erg feestelijk uit. Vooral met de kleurige saris.
  Waar gaan de studenten nu doorgaans aan de slag?

  1. admin Auteur bericht

   Hoi Wybe en Anneke,
   Het heeft even geduurd, maar hier toch een reactie op jullie reactie.
   We blijven in ieder geval tot half december in Nepal. Er is een grote kans dat we in januari nog weer een keer gaan, dan tot eind september.
   De geslaagde studenten gaan in plaatselijke gemeenten door het hele land aan de slag.
   De wat oudere studenten zijn vaak al voorganger in een eigen gemeente.
   Vrouwelijke afgestudeerden komen wat moeilijker aan een baan. In de meeste gemeenten mogen ze geen voorganger worden. (ze zijn nog niet zo ver als de vrijgemaakten !!). Dus blijft kinder en vrouwenwerk en pastoraat over. Veel banen zijn trouwens part-time, de voorgangers moeten vaak een baan er naast hebben om te kunnen bestaan.

   Groeten
   Bert en Margreet

 2. Hans van Eerbeek

  Hi Bert, is dit een puur binnenkerkelijke aangelegenheid? Of worden ook vertegenwooridigers van (lokale) overheid uitgenodigd of juist niet? Gezien je reactie over het Paasfeest.
  Overigens mooi om te lezen hoe het verloopt!

  1. admin Auteur bericht

   Hallo Hans,
   De graduation day is een aangelegenheid van de EPTS de bijbelschool.
   Maar naast familie worden ook voorgangers en gemeenteleden van de gemeentes waar de gegradueerden vandaan komen uitgenodigd.
   Er waren denk ik wel 200 mensen. En allemaal mee eten hè.
   Groeten
   Bert

 3. Trudy Helder

  Beste Bert en Margreet,
  Bijzonder om jullie verhalen te lezen en de ontwikkelingen van de studenten als van jullie zelf.
  Alle goeds toegewenst!
  Hartelijke groeten van Trudy en Jacques

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *