Monsoon

admin   3 juli 2017   1 Reactie op Monsoon

Op dit moment regent het, niet echt hard, maar het regent. Al weken wachten we op de monsoon. Dan zou de monsoon beginnen, dan stond er weer in de krant dat door een depressie ergens de monsoon met 2 weken vertraagd zou zijn. Intussen is het al wel ongeveer 2 maanden tussen de 25 en 30 graden, met flinke uitschieters naar boven toe, ook ’s nachts.
En wij wonen op de bovenste verdieping van een huis met een plat dak. Dat heeft wel weer als voordeel dat elk zuchtje wind wat er ook maar is meegenomen kan worden om het huis te laten doortochten. Voor het land is het belangrijk dat de regen komt. monsoon 2Volgens de krant is de monsoon vertraagd door een lagedrukgebied ergens in Azie. In Nepal valt jaarlijks gemiddeld 1500 mm. regen (In Nederland 880 mm.) Van die regen in Nepal valt 80% in de periode van de monsoon. De landbouwers hebben de regen hard nodig om hun gewassen te laten groeien.
Er zijn ook al plaatsen waar het drinkwater op is omdat de bronnen uitgeput zijn.  Ook wij kijken uit naar de monsoon, het blijft warm in huis. Al kunnen we er gelukkig behoorlijk goed tegen. Tijdens de monsoon valt de meeste regen in de middag en ’s nachts waardoor het in ieder geval ’s nachts wat koeler is. Maar gelijktijdig verandert een deel van de wegen in modder en zijn er vaak grote “ landslides” buiten Kathmandu waardoor wegen onbegaanbaar worden. Na de monsoon monsoon 1komt eigenlijk het mooiste seizoen van Nepal, de herfst, het hele land is dan schoongespoeld en alles ziet er groen uit.
De temperatuur is overdag nog boven de 20 graden en ’s nachts koelt het goed af.
De maanden december, januari en februari worden als de winter gezien, overdag kan het dan nog wel 20 graden worden maar ’s nachts koelt het af tot rond het vriespunt. En omdat de meeste huizen geen verwarming hebben koelen de huizen dan ook af. Daarbij heeft geen huis dubbel glas, integendeel ieder huis heeft royale ventilatie middels deuren en ramen die slecht sluiten. Nepalezen dragen hun winterjas dan ook vaak in huis om rond de middag buiten in de zon te gaan zitten om op de warmen. Overal in de stad zie je dan mensen zitten om warm te worden. Ondanks dat wij een gaskachel en een elektrische kachel hebben was ons huis ook koud al wen je ook daar wel weer wat aan. De bijbelschool waar Bert les geeft stuurt de stregenval kathmandu goedudenten in de winter een aantal weken naar huis. De Universiteit ging gewoon door terwijl de kachels pas in februari in de lokalen kwamen. Maar er zit lang niet in alle kozijnen glas dus die kachels helpen niet echt. Veel tekenopdrachten werden buiten gemaakt. En vanaf februari gaan de temperaturen dan weer omhoog tot waar we nu zijn. Soms is die periode ook erg droog, nu zijn er regelmatig regenbuien geweest.

 

 

Één reactie op “Monsoon

  1. Hans

    Leuk om te lezen! Ik hoop dat de regen snel komt zodat de moesson over is voordat wij komen! Wij zien er naar uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *