Dhunge dhara

admin   22 januari 2017   5 Reacties op Dhunge dhara

Wij wonen dus in Dhobighat, dat betekent de plek (ghat) waar de  dhobis wonen, de mensen die hun geld verdienen met het wassen voor anderen. was4Hier in Dhobigat zijn dhunge dhara,was6
(stenen kranen) waar bronwater uitkomt, dit gaat naar grote bassins toe waaromheen mensen zitten te wassen. Er zijn 2 zulke plekken.was2 Wij wonen precies tussen de 2 wasplaatsen in. Het wassen begint al om 5 uur in de morgen, er wordt voor hotels en
scholen gewassen. Al doen de mensen er natuurlijk ook hun privewas. En komen ook mensen bij de “dhunge dhara’s om water te halen en zichzelf te wassen.was1 Rondom de wasplaatsen is er plek om de was te drogen en op het gras te leggen om te bleken. Vooral die lijnen vol was leveren vaak schitterende plaatjes op. Nu het koud is in de huizen zitten er vaak groepjes in het gras, in de zon, te wachten tot de was droog is. was5Regelmatig ga ik, Margreet, ´s morgens vroeg foto´s maken en probeer ik een praatje te maken met een `dhobi´, hij vertelde al de 5de generatie te zijn maar verwacht dat zijn kinderen gewoon een wasmachine kopen.

5 reacties op “Dhunge dhara

  1. Wybe en Anneke

    Ha Bert en Margreet,

    Bedankt voor jullie mooie inkijk in het dagelijkse leven in Kathmundu in Nepal Maar dat zal dan ook best wel een drukte van belang zijn bij zo’n wasplaats als deze in de stad ligt. Hoeveel van dergelijke wasplaatsen heeft Kathmundu? En hoeveel mensen/families maken er dan gebruik van?
    Wordt er ook voor gezinnen gewassen door mensen die daar hun beroep van gemaakt hebben? En hoe zit het dan met het gebruik van zeep? Worden daar ook specifieke eisen aan gesteld?
    Al met al is het wel heel leerzaam om hierover te lezen. En wat mogen we dan best wel blij zijn met onze huishoudelijke apparatuur die voor ons het leven wel een stuk gemakkelijker gemaakt heeft.
    Het doet me ook denken aan een passage uit het boek “De nieuwe man” van Thomas Roosenboom. Dit boek speelt zich af in mijn geboortedorp (Wirdum (Gn)) en het verhaal en het speelt in het begin van de 20ste eeuw. Op een gegeven moment wordt er voorgesteld om een wasmachine beschikbaar te stellen in het dorp, maar dat wordt afgewezen met als motivatie dat de vrouwen anders te veel tijd niets te doen zouden hebben. Ik zou me daar op dit moment weinig bij voor kunnen stellen, maar misschien werd er wel op meerdere plaatsen in West-Europa zo gedacht.

    Alle goeds weer voor jullie beiden en een hartelijke groet,

    Wybe en Anneke

    1. admin Auteur bericht

      hoi Wybe en Anneke, de mensen zelf wassen allemaal thuis, gewoon met het handje en dan ophangen tot het droog is.
      de wasplaatsen zijn juist voor mensen die er hun beroep van gemaakt hebben. er zijn er niet veel, dit deel van de stad dankt zijn naam eraan en heeft er twee. er wordt gewoon wasmiddel gebruikt al gebruiken de Nepalezen ook wel vaak stukken zeep waarmee ze de was insmeren om dan met een borstel de boel uit te borstelen. Je wasgoed schijnt er behoorlijk snel van te slijten. Er zijn wel wat meer dhunga dhara’s in de stad,stenen kranen waar water uitkomt mensen kunnen daar dan hun water halen. Al hebben wij het advies “gewoon’water ongeveer 10 minuten te laten doorkoken.

  2. Wybe en Anneke

    Ha Bert en Margreet,
    Dat is voor iedereen best een tijdrovende bezigheid. Volgens mij bedenk je je dan ook wel een paar keer voordat je je kleding in de was gooit.
    Waarschijnlijk is het gewone water niet helemaal zuiver en bevat het toch nog wat micro-organismen waar de meeste buitenlanders gevoelig voor zijn. De locals hebben doorgaans al een weerstand tegen deze ziekteverwekkers opgebouwd en hebben nauwelijks kans op ziekte als gevolg van het drinken van het water.
    Ik kan me er alles bij voorstellen dat de kleding snel slijt als het flink geborsteld wordt met zeep (op een harde ondergrond).
    Hartelijke groet,
    Wybe en Anneke

    1. admin Auteur bericht

      Wij hebben een wasmachine die alleen met, niet gezuiverd, koud water wast. We hopen dat de zon de rest doet… Erg vuile dingen zet ik wel eens een nacht tevoren in warm water in de week.een wasbeurt duurt gemiddeld wel 2 tot 2 1/2 uur. Gezuiverd water kopen wij per “jar”van 20 liter en gebruiken we om te drinken en te koken. Nu is het leidingwater hier bronwater en legt het geen grote afstand af grote kans dus dat het vrij schoon is. Als het leidingwater water in de droge tijd op is komt er een tankwagen met water van onbekende herkomst, dat is enger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *