Het Holi festival is een van de belangrijkste festivals in Nepal en India. Te vergelijken met Dasain en Tihar. Het wordt gevierd bij volle maan in de maand Falgun (Februari-Maart). Dit jaar op 12 maart. Het feest wordt wel het festival van de kleuren, maar ook festival van de liefde genoemd.
Holi is het feest van het begin van de lente, maar ook een feest om oude ruzies of misverstanden uit de weg te ruimen en een nieuwe start te maken. Het is ook het festival van de overwinning van het goede op het kwade. In de Hindu traditie wilde de heks Holika een jonge prins Prahlada op een brandstapel verbranden, maar haar vuurvrije mantel woei af en bedekte Prahlada, zodat de heks om kwam. Vooral in India worden op de vooravond van Holi rituelen uitgevoerd en brandstapels aangestoken met de heks Holika erop.
Op de dag zelf gaan jongelui rond door de straten en bekogelen elkaar met verfpoeder en waterballonnen met kleurwater en bestoken elkaar met waterpistolen. Het is een vrolijk feest van plezier maken en dansen.
We zijn vanmorgen de stad in geweest en overal zag je groepen jongelui, vooral jongens, geverfd in allerlei kleuren, rondlopen en mensen met kleurpoeder insmeren of bekogelen. Als je aangaf dat je daarvoor niet in was, lieten ze met rust. Op een aantal plaatsen was muziek en dansten mensen, soms onder een waaier van verfpoeder. Vlak bij ons huis is een bassin waarin de was gedaan wordt, dat was vanmiddag het terrein van jongelui die erin sprongen, elkaar erin gooiden en vooral erg nat en vies werden. De “dhobi’s” stonden glimlachend toe te kijken, morgen gaat er weer schoon water in.
Het verfpoeder kan je overal op straat kopen in vooral fluorescerende kleuren. Vroeger werden vooral plantaardige verfstoffen gebruikt, maar tegenwoordig steeds meer synthetische.
’s Avonds gaan mensen bij elkaar op bezoek en eten lekkernijen.
Oorspronkelijk werd Holi vooral in India en Nepal gevierd en in een aantal landen waar veel Hindu’s woonden, zoals Suriname. Tegenwoordig wordt het ook in andere landen gevierd. Ook in Nederland.
Herkenbaar: Het Holifeest wordt de laatste jaren ook steeds vaker gevierd in Rotterdam en Den Haag. Vooral Den Haag kent natuurlijk een grote gemeenschap van Hindostanen.
Dat geeft dan natuurlijk ook weer vrije dagen.
Bert: Hoe wordt daar op de hogeschool war jij lees geeft met dit feest omgegaan? Het lijkt me best lastig voor deze jonge mensen, omdat hekserij in het Oude Testament wordt veroordeeld en nu ze volgens de christelijke normen en waarden willen leven lijkt het me best een dilemma hoe ze met dit feest omgaan in familieverband en vooral als ze met de mensen omgaan die het Hinduïsme belijden.
Margreet: Welke invloed heeft dit feest op de kunst?
Hoi Anneke, formeel doen Christenen niet mee aan Holi, op de hogeschool wordt er ook geen aandacht aan besteed. Onze taalleraar, een nogal behoudende Nepalese christen zei ook dat christenen niet meedoen maar toen we naar zijn kinderen vroegen (kleintjes) tja dat was een ander verhaal, kinderspel moest kunnen.